Jærosten var den første autoriserte osten av rå melk i Norge.
Jærosten er en handverks-ost, laget av nysilt rå melk (upasteurisert). Melken går direkte fra spene til yste-kar, blir tilsatt melkesyrebakterier (kalveløype) fra Alpene og Svensk. Deretter følger skjæring, for-røring, laktosetynning, temperering, etter-røring, forming, pressing, salting og til sist modning på granplank.
Ystekaret er av kobber. Det gir en god fordeling av varmen under oppvarmingen. Kobber-ionene har stor verdi for gjæringa av osten. De fremskynder på positivt vis melkesyre- og propionsyregjæringen, proteinnedbrytingen og enzymkvaliteten. Ostesmaken blir mildere og bedre med mer aroma.
Jærosten ble for alvor kjent da den vant hederstittelen ÅRETS OST under landsutstillingen for gardsost i 2007, og den er fortsatt en av de høyest ansette ostene kvalitetsmessig i Norge.
Pærekompott og knekkebrød