2 stk kyllingbryst fra Homlagården
Urter: timian
1/4 kinesisk hvitløk
4-6 jordskokker
1 hvitløksfedd
1 kvast persille
1 spiseskjeer nøytral olje
ca 100 g grønnkål
Sitron
Olivenolje
Salt og pepper
Bakepapir
Ca. 200 gr sellerirot
Ca. 10 g smør
0,25 dl fløte
800 gr små franske poteter
1/2 sjalottløk
1 kvist timian
2,5 dl demi eller kyllingkraft
1 ss sennep
2 ss sennepsfrø
Sitron
1-1,5 dl rødvin
Smør
Salt, pepper
1. Kyllingbrystet saltes og pepres på skinnsiden.
2. Sett stekepannen på komfyren og full gas og godt med smør i pannen.
3 .Når smøret er smeltet og bruset over, legges kyllingbrystene og urter i stekepannen. Kyllingbrystet skal ha en gyllen fin farge. Dette tar maks 5 min.
4. Over i en ildfast form eller lignende etterpå. (stekes på skinnsiden først – skinnsiden opp når det ligger i ildfast form)
5. Inn i ovnen i ca 5 min på 160 grader. Her kommer kjernetemperaturmåleren på bane. Kyllingbrystet skal ikke ha mer enn en kjernetemperatur på 60 grader. Så ha kjernetemperaturmåler i brystet når du setter det i ovnen. Her er det viktig å påse at måleren er festet i midten (på det tykkeste) av kyllingbrystet.
6. Ta kyllingbrystet ut av ovnen og la det hvile i 5-10 min – gjenta to ganger - før du skjærer i det (husk hvile før det skjæres).
7. Skjær fine skiver. 6-8 skiver av hvert bryst. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.
1. Forvarm stekeovnen til 225 grader. Finn fram en ildfast form.
2. Vask jordskokkene og del de i to. Finhakk hvitløk og persille.
3. Rør sammen olje, jordskokker, hvitløk og persille i den ildfaste formen. Dryss salt og pepper over.
4. Bak i 30 minutter, eventuelt litt lenger (kommer an på størrelsen på jordskokkene).
5. Server rykende varme.
1. Vask grønnkålen og del den opp i biter - ca 5-10 cm store biter.
2. Spres utover et stekebrett med bakepapir. Drypp litt olivenolje over, kvern pepper og knus litt flaksalt og til sist skvis ca ¼ sitron over grønnkålen.
3. 20-30 min i ovnen på ca 180 grader.
1. Skrell selleriroten og kutt i terninger.
2. Dekk med vann og kok i ca. 15 minutter til de er helt møre.
3. Sil av vannet og ha sellerirot terningene i en blender med litt meierismør og litt fløte. Kjør i blender til en glatt puré.
4. Smak til med en liten klype salt.
1. Vask potetene– kokes i fem min – ta av vannet og skyll med kaldt vann.
2. Legg poteten i ildfast form og bak i ovnen på 220 gr i 20 min.
3.Ta ut poteten og børst av saltet.
4. Ha dem over i en skål og vend inn finkuttet sjalottløk, olivenolje, kuttet timian og pepper.
1. Ha rødvin i en kjele og la den reduseres til ca 1 ss.
2. Rør inn sennep, sennepsfrø og demi
3. Kok opp
4. Visp inn smøret klattvis.
5. Smak sausen godt til med sitron, salt og pepper.
Forslag til dandering av hovedrett:
1. En skje med sellerikrem midt på tallerken.
2. Dander kyllingfileten som en vifte over kremen - spre jordskokk rundt - sirkle litt saus rundt på tallerken
3. Strø litt chips av grønnkål over det hele.
4. Poteter i skål på bordet som gjestene kan forsyne seg av.