TERRINE
terrine fra SLAKT
SALAT
salat
HONNINGVINAIGRETTE
1 ss honning
EPLE
eple
Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:
smør
sitron
SURDEIGS TOAST
surdeigs skive, 1 skive pr person
Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:
smør
flaksalt
HONNINGVINAIGRETTE
3 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
salt, pepper
EPLE
3 ss sukker
TERRINE
Innhold terrine: pistasjenøtter, sultanrosiner, svineknoke, oksekraft, eplejuice, salt og pepper
Ferdig terrine fra SLAKT. Denne er i et stykke. Deles enklest med en varm kniv og deles i to.
SALAT
Salaten er alt vasket – del den opp i fine små biter og vend inn honningvinaigretten og evt litt salt.
HONNINGVINAIGRETTE
Visp sammen honning, hvitvinseddik og olivenolje slik at dressingen får en tykk konsistens. Smak til med salt og pepper og hell over salaten og vend det hele rundt før dandering på tallerken.
EPLE
Skrell eple - del i fire - ta ut kjernehus - del hver båt i mindre båter.
Sett stekepannen på middels varme og smelt sukker brunt. Tilsett først epler - så tilsett smør - press litt sitronsaft over. Holdes lun til servering.
SURDEIGS TOAST
Surdeigsbrød smøres med smør på begge sider og stekes i en stekepanne.
Forslag til dandering:
Legg et fint stykke terrine midt på tallerken, noen dråper med olivenolje over, knus litt flaksalt og kvernet pepper over. Lag en fin ball av salaten og legg den opp til høyre for terrinen. Eple ned til venstre for terrinen. Surdeig toast kan serveres i ei skål ved siden av.
KVEITE
1 stk kveite pr person
hvitløk
Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:
sitron, smør
PETIT POIS
175 g frosne erter
Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:
1 ss smør
BLOMKÅL
¼ blomkål
Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:
2 ss smør
SALTBAKTE POTETER
400 gr Mandelpoteter
grov havsalt
1/2 sjalottløk
kvist timian
SOYA OG NØTTESMØR
1 beger med soya og nøttesmør ferdig til servering
Med i pakken - brukes her og flere steder i menyen:
150 gram smør
flaksalt, salt, pepper
olivenolje
KVEITE
Godt med smør i pannen - hvitløksfeddene i pannen - legg fisken i pannen med skinnsiden ned, dette når smøret er brunet og bruset over - skru ned varmen litt - skal stekes kun på den ene siden i ca 3-4 min. Skvis litt sitron over under stekingen.
Legg så fisken i ildfastform - fisken med skinnsiden opp - inn i ovnen på ca 180 grader i 4-5 min - når fisken er ferdig tas den forsiktIg med en stekespade og legges på tallerken med stekesiden opp.
Salt og pepper over - server fisken.
PETIT POIS
Ertene kokes i 5 minutter i 1 dl vann. Sil av 1/3 av væsken og ha i smøret. Ertene skal så kjøres til en jevn og fin pure med stavmikser. Dette er den søtlige komponenten på tallerkenen. Smakes til med salt og pepper, men vær varsom.
BLOMKÅL
Blomkålen renses til små fine buketter. Ha bukettene i kasserolle med 2 ss smør og sauter på middels høy varme i 5 minutter. Blomkålen skal få en fin gyllen karamellisering i smøret, men pass på at den ikke brenner seg for mye.
SALTBAKTE POTETER
Vask potetene godt – kokes i fem min – ta av vannet og skyll med kaldt vann. Legg så poteten i ildfast form og dekk de delvis med grov havsalt - bak i ovnen på 220 gr i 20 min. Ta ut poteten og børst av saltet. Ha dem over i en skål og vend inn finkuttet sjalottløk, olivenolje, kuttet timian og pepper.
SOYA OG NØTTESMØR
Nøttesmør
Skjær smør i terninger. Ha smør i ei panne og varm opp på middels varme. Når det begynner å boble er det viktig å være oppmerksom. Når boblingen begynner å avta, ha i en teskje eller to med vann og rør dette inn. Fortsett slik et par ganger til du har et gyllent brunt smør med nøttearoma.
Ta panna av varmen og sil forsiktig over i en liten kjele.
Montering rett før servering:
Varm opp soya reduksjonen. Hell så nøttesmøret i reduksjonen rett før servering, sausen må ikke koke etter at smøret er tilsatt.
Denne sausen er og ser skilt ut -viktig at en rører lett i den rett før en skal sauses på tallerken - ikke for utseende, men slik at dere får med begge smakskomponenter.
Forslag til dandering:
Legg fisken på venstre side av tallerken. Bruk en spiseskje til å legge 1 god ss ertepure oppe til høyre - trykk bunnen av skjeen forsiktig ned i pureen og dra den mot deg i en bue med tallerkenen (ca 5 cm). Legg blomkålbuketter fint rundt på hele tallerkenen og saus rundt. Pass på når du sauser at dere får med både soya reduksjon og nøttesmør. Server gjerne potetene i en skål ved siden av.
Prosten
kvede
fikenbrød
Varm hele osten i ovnen på 200 grader i 4 minutter - server sammen med fikenbrød og kvedesyltetøy. La gjestene forsyne seg selv og nyt en fin fin avslutning på kveldens måltid.
PROSTEN fra PRESTHOLT
3 plass i oste NM 2021
Prosten er en modnet kremost av geitemelk - rund og mild og passe moden. Prosten lages hele året, både på stølsmelk og vintermelk.
Prestholt stølen hvor geitene beiter hele sommerhalvåret ligger 1242 m.o.h som en av de høyest liggende stølene i Norge, ved foten av Hallingskarvet, delvis inn i Hallingskarvet Nasjonalpark.
Hol har hatt en prest som er lidenskapelig opptatt av lokalmat, ost og lokalsamfunnet. Sveinung som presten heter, tok med seg ost fra naboene i Hol som han forkynte om når han reiste rundt i landet. Ysteren ser på Presten som en god venn og har kalt osten opp etter han. Navnet Presten ble til Prosten når presten fikk ny tittel.