CHEVRE
CHEVREKUBBE geitost
honning (skal kun danderes)
nøtter (skal kun danderes)
URTESALAT
salatblanding, her har vi valgt crispi, ruccola, kjørvel og estragon
RUGTOAST
2 stk rugskiver
bakepapir
olivenolje
salt, pepper
CHEVRE
Del fire skiver av geitosten og legg den på et bakepapir og sett den midt i ovnen. Skru på ovnens grillfunksjon og la den stå til den begynner å bli lett gyllen. Følg med, dette tar bare noen minutter.
En hel Kubbeost er i meste laget, men vi tenkte at evt litt ost til overs kun ville være hyggelig til frokostbordet lørdag ;-)
BETER - fiks ferdig!
URTESALAT
Salaten er alt vasket – del den opp i fine små biter og vend inn litt olivenolje og evt en liten klype salt.
RUGTOAST
Ristes i brødristeren eller i ovnen sammen med chevren.
Forslag til dandering av forrett:
En fin ball med salat midt på tallerken - betebitene spres rundt på tallerken og over salaten - et fint stykke med chevre legges over eller deles opp og spres over salaten - honning sirkles i tynn stråle over salat og chevre - nøtter knusses forsiktig og drysses over til sist - rugtoast serveres ved siden av eller danderes på skrått ned til venstre på tallerken (delvis over salaten). Server.
ANDECONFIT
1 stk confitert andelår pr person
POTETKREM
600 g poteter
2,5 dl kremfløte
50 g usaltet smør
GLASERTE ROTGRØNNSAKER
rotgrønnsaker; gulrot, sellerirot, persillerot, selleri
½ ss honning, her brukes resten av glasset til osten
2 ss smør
timian
BALSAMICOSAUS
½ dl balsamico
1 ½ dl Demi Glace
75 g smør (til nøttesmør)
salt og pepper
evt litt crema de balsamico
1 ts sukker
ANDECONFIT
Ta andelårene ut av posen, legg dem med skinnsiden opp i en ildfast form med litt andefett i bunnen, dekk til med bakepapir, stek på 180 grader i 10-15 minutter - helst til skinnet er sprøtt og om det ikke skjer av seg selv så kan man ta det noen minutter under grillen rett før servering.
POTETKREM
Skrell og kok potetene møre i usaltet vann, hell av vannet og la dem dampe godt av seg.
Kok opp fløte og smør. Mos poteter sammen med fløte og smør til det blir en jevn krem.
Smak så til med salt og pepper.
GLASERTE ROTGRØNNSAKER
Rotgrønnsakene skrelles, vaskes og kuttes i små fine terninger. Ha litt smør i pannen og sauter grønnsakene lett - ca 10 min på middels varme - derettere vendes med smør og honning - godt med salt og pepper til sist.
BALSAMICOSAUS
Ha sukkeret over i en kjele og la dette bli lys karamell, tilsett så balsamico og kok godt sammen.
La dette koke inn til ca halvparten, ha på demi glace og småkok sammen til 2 dl, smak så til sausen med salt, pepper og litt crema de balsamico.
Nøttesmør:
75 gram smør
1/6 dl vann
Skjær smør i terninger. Ha smør i ei panne og varm opp på middels varme. Når det begynner å boble er det viktig å være oppmerksom. Når boblingen begynner å avta, ha i en teskje eller to med vann og rør dette inn. Fortsett slik et par ganger til du har et gyllent brunt smør med nøttearoma.
Ta panna av varmen og sil forsiktig over i en liten kjele.
Montering:
Tøm så nøttesmøret i balsamicosausen rett før servering, sausen må ikke koke etter at smøret er tilsatt. Dette er en skilt saus hvor balsamicosausen skiller seg naturlig fra nøttesmøret - lager et fint spill på tallerken og nydelig smaker sammen.
Forslag til dandering av hovedrett:
En god skje med rotgrønnsaker midt på tallerken og dander andelåret fint over. En skje med potetkrem opp til høyre på tallerken og til sist sirkle saus rundt. Server.
TARTE TATIN
1 stk epleterte pr person
VANILJE- og OSTEKREM
beger med mascarpone - ca 1 ss
fløte 2,50 dl
kanel og appelsinskall
eggeplommer 2 stk
sukker 50g
maizena 20g
TARTE TATIN
Terten er fiks ferdig - skal kun varmes opp rett før servering. 5 min på 180 grader - skal serveres lun.
VANILJE- og OSTEKREM
Pisk sammen eggeplommer maizena og sukker i en bolle. Hell melken/fløten i en kjele. Ta kanelstangen og appelsinskall (uten det hvite) i kjelen. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke tykner for fort og skiller seg eller brenner seg. Bør avkjøles hurtig.
Ha tilbake litt kald fløte – dersom den skulle skille seg så gjelder det å røre raskt inn litt kald fløte.
¼ av ferdig krem og mascarpone vendes sammen til en deilig kanel- og ostekrem.
Serveres ved siden av den lune terten.
Resten av kremen kan oppbevares i kjøleskapet og kan brukes til søndag desserten eller om du har planer om å lage boller med krem i løpet av helgen ;-) (holder seg ca i en uke)