Fredagspakken

21.2.2025

ØRRET TARTAR

MONT D'OR

APRIKOS

FREDAGSPAKKEN for TO

DET ER TID FOR Å NYTE KVELDEN MED GOD MAT OG HYGGE.

VI HAR SATT SAMMEN GODE SMAKER FOR EN SLIK HYGGEKVELD.

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med, etc. for at servering av menyen skal fungere best mulig. Oppskriftene er pr 2 personer.

FORSLAG TIL KJØREPLAN:

Denne kvelden kan både forrett og hovedrett nytes samtidig som dere vil. Eller dere kan spise rett for rett. Her er det meste klart, så det ligger til rette for en rolig nydelig kveld med mye hygge.

Alt legges  på serveringsfat og i skåler. Nyt kvelden.

ØRRET TARTAR

Urtesalat, urtemajo, baguette

Med i pakken

  • ørret filet 
  • sjalottløk
  • kapers
  • sitron

IKKE MED

  • olivenolje
  • ½ ts salt og ¼ pepper

Skjær fisken i terninger på ca 1×1 cm.  Strø over salt og pepper. Press over saften av en halv sitron og rør godt inn i ørreten. Saltet binder fisken sammen.

Finhakk sjalottløk og kapers. Rasp gjerne noe sitronskall også. Blandes sammen med ørret, litt olivenolje. Smak om det trenger salt og pepper. 

SURDEIGS TOAST

Med i pakken:

  • surdeigsbaguette

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

  • smør
  • baguette

Ikke med i pakken:

  • salt og pepper

Smør begge sider av surdeigsbrød med smør. Stekes i stekepanne på begge sider på middels temperatur slik at det får farge og blir sprøtt.

URTESALAT og URTEDRESSING

Med i pakken:

  • urtesalat, ruccola,bladpersille og dill
  • urtedressing inneholder: sennep, sitronskall og urter, creme fraiche, egg

Ikke med i pakken:

  • salt og pepper
  • olivenolje

Vend urtesalaten med noen dråper olivenolje, salt og pepper. Urtedressing er ferdig og skal kun danderes på tallerken. 


Forslag til dandering av forrett:

Anrett en fin “knell” av tartaren og plasser den midt på tallerken. Lag en liten ball av urtesalaten og dander den fint opp til høyre for tartaren. Små dotter av dressing  rundt tartaren i sirkel. Surdeigs Toast kan serveres i en skål ved siden av.

“Knell”

Slik legger man opp en ”knell”: Bruk to spiseskjeer. Ta godt med tartar med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med hul siden 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom tartaren ikke glir lett av skjeen kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

MONT D'OR

Potet, flat iron steak, cornichons, baguette

Med i pakken

  • flat iron steak
  • potet
  • cornichon
  • surdeigsbaguette 
  • 1 stk Mont d´Or pr to personer

IKKE MED

  • salt og pepper


MONT D’OR

La osten stå på benken og gjerne en time før den skal i ovnen - dette for at den skal tempereres til romtemperatur.

Vi liker at osten blir temperert på 60 grader i ovnen i ca 20 min. Men, dere kan øke temperaturen til 120 og ha den inni i 10-15 min - om dere vil. 

Pass på den, slik at den ikke blir for varm. Osten skal bli lun, ikke koke! En god måte å vite om osten er klar er å klemme på tre-esken når den står i ovnen - når osten gir behagelig etter så er den klar for å bli servert. 

FLAT IRON STEAK

Med i pakken:

  • - Flat Iron, ett stykke til 2 personer

Ikke med i pakken:

  • - salt og pepper

Grill/stek kjøttet på høy varme i ca 2-3 minutter på hver side. Her går det fort på høy varme, kjøttet blir saftigst da. La det hvile i 2-3 minutter. Skjæres i skiver og serveres.

POTET

Med i pakken:

  • ca 400 gr  potet

Ikke med i pakken:

  • salt

Potetene kokes i godt saltet vann - serveres lune og med skall.

SURDEIGSBAGUETTE

Surdeigsbaguette fra vårt eget bakeri. Nytes som den er eller om det er ønskelig kan det toastes i panne. Skjær den på skrå så du får litt større skiver, smør smør på den ene siden og toast den i panne. 

Forslag til dandering av hovedrett:

Alt i skåler og på fjøler på bordet og la gjestene forsyne seg selv! Nydelig middagsmåltid. 

MONT D´ OR / VACHERIN DU HAUT DOUBS 

I dag er Comte den mest produserte AOC-osten i Frankrike med rundt 40.000 tonn hvert år, basert på sommer melken til kuene som gresser i Alpene rundt Jura. Vinter Melken fra de samme kuene blir benyttet til å lage den myke og kremete osten Mont d’Or.

Dette er en ost med to navn, avhengig av opprinnelsesland. Dersom osten kommer fra Sveits kalles den Vacherin Mont d’Or, og om den er produsert i Frankrike heter den Vacherin du Haut-Doubs. Opprinnelig ble osten laget i Sveits men senere kopiert av franskmennene. Den franske varianten kan kun klassifiseres som AOC dersom den er produsert i landskap over 700 moh. og er upasteurisert. Kuene kan kun bli fôret med høy, noe som gir en særpreget melk. Overflaten blir vasket med en saltlake i løpet av modningsprosessen og osten legges i en ring av granbark og etter ca 3 uker i en treboks. Det er ingen kraftig ost, men den er meget delikat, er fløyelsmyk og kremete. Aroma av kjeller og skog. Av mange ansett som en av verdens beste oster. Man vil oppdage fantastiske smaksnyanser etter å ha spist osten noen ganger, da den har mange lag og undertoner. AOC-godkjenning i 1981.

APRIKOS

Mascarpone, biscotti

Med i pakken

  • aprikos
  • mascarponekrem 
  • biscotti

IKKE MED

Forslag til dandering av dessert:

Aprikosen er ferdig hermetisert, kremen er en deilig mascarponekrem og biscotti.

Legges på tallerken i den rekkefølgen.

Nytes.

Lykke til med fredagspakken!

Vi håper det smaker, og synes det er kjekt med 

tilbakemeldinger på hvordan opplevelsen har vært.

Om dere syns det er kjekt med fredagspakken og at det er et fint tilskudd så setter vi stor pris på å bli tagget i sosiale medier @fetevaren_colonialen med #fredagspakken

– Kos dere og nyt maten!

Hilsen oss på Colonialen Fetevare