BLÅSKJELL
ca 500 gr blåskjell
1 sjalottløk
1/4 fennikel
1 tomat
1 hvitløk ( skal brukes i hovedretten også)
1 liten chilli
ingefær
koriander
basilikum
sitron
Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:
smør
2-3 dl hvitvin
BLÅSKJELL
Vask blåskjellene godt og ta bort de som er knust og de som ikke er levende. Om de er levende eller ei, merker man om de reagerer eller ei - det vil si om blåskjellet ikke lukker seg når man klemmer på det så er det dødt og skal kastes.
Kutt løk og fennikel i tynne skiver, tomat i fire, ingefær, hvitløk og chilli i små biter. Ha 1 ss smør i en stor gryte - deretter ingefær, hvitløk og chilli først - vend rundt. Tilsett så løk og fennikel - vend rundt. Videre; tomatene. Hell over 2-3 dl hvitvin - reduser til ca halvparten. Ha over blåskjellene og legg lokk på - de skal nå dampe på middels varme - når de begynner å åpne seg kan man ta av lokket og vend de godt rundt i saus og grønnsaker. Smak til med flaksalt og pepper, skvis en lime over og til sist ha over finkuttet koriander og basilikum.
Server i gryte på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Surdeigsbrød kan med fordel varmes lett i ovnen før servering. Aioli på bordet som kan smøres på brødet.
ENTRECOTE FRA TT- MEAT
1 stykke entrecote
JORDSKOKK-KREM
ca 300 gr jordskokk
PERSILLEROT
persillerot
OVNSBAKTE POTETER
ca 400 g poteter
urter, timian
sjalottløk
ROSMARIN-SJY
2,5 dl kraft
rosmarin
Med i pakken og skal brukes her og flere steder:
smør
1-1,5 dl rødvin
1,5 - 2 dl melk
olivenolje
salt, flaksalt og pepper
ENTRECOTE FRA TT- MEAT
Steking av entrecote
Entrecoten skal stekes i panne med olje. Stekepannen på komfyren og full gass. Entrecoten saltes og pepres - legges i pannen- skru gjerne ned varmen et par hakk om du er redd det blir brent. Når ene siden har fått en fin gyllen farge kan dere snu stykket rundt slik at det får fin stekefarge rundt det hele. Dette tar maks 5 - 6 min.
Over i en ildfast form, ha litt hvitløk, urter og en smørklatt i stekepannen og smelt, hell så over kjøttet. La det hvile litt - ca. 5 -10 min. Deretter skal den inn i ovnen i ca. 6 min på 180 grader. Her kommer kjernetemperaturmåleren på bane. Entrecoten skal ikke ha mer enn en kjernetemperatur på 60 grader. Så; ha kjernetemperaturmåler i kjøttstykket når du setter det i ovnen. Her er det viktig å påse at den er festet i midten (på det tykkeste) av stykket. Ta ut av ovnen og la hvile i 5-10 min (dekk til med et kjøkkenhåndkle eller lignende slik at det bevarer temperaturen)
Oppskjæring av kjøttet:
- Skjære fine skiver – ca. 8 fine skiver av kjøttstykket. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.
JORDSKOKK-KREM
Vask jordskokkene grundig (dropp å skrelle de). Slik blir det en mer naturlig farge på kremen. Kok jordskokkene møre i vann. Kjør i kjøkkenmaskin sammen med litt melk og smør. Spe litt og litt til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
PERSILLEROT
Persilleroten renses og kuttes i terninger - svisses i panne på middels varme - smakes til med salt og pepper. Klar til bruk
OVNSBAKTE POTETER
Vask potetene godt og del dem i båter - vask dem så en gang til. Rist vann godt av potetbåtene og legg dem over i en langpanne. Dryss over godt med flaksalt, pepper, sjalottløk (finkuttet i strimler), olivenolje og urter - vend det hele godt rundt. Stek potetene på 225 °C i 20-30 minutter - eller start med de i ovnen på 225.°C i 10 for så å la de stå i ovnen når man kjører intervaller på kjøttet på 160°C. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene. Da får potetene litt sprø¸ og gyllen skorpe. PS: man skal ikke undervurdere mengden olje, salt, pepper og urter, ovnsbakte poteter liker - vær raus!
ROSMARIN-SJY
Ha rødvin i en kjele og la den reduseres til ca 1 ss. Rør inn hakket rosmarin og kraft - kok deretter opp og la det reduseres igjen til ca halvparten. Visp så inn smøret klattvis. Smak sausen til med salt og pepper.
Forslag til dandering av hovedrett:
En skje med krem av jordskokk opp til høyre på tallerken og biter av persillerot over. Fine kjøttstykker av andebryst danderes midt på tallerken. Ovnsbakte poteter i skål på bordet som gjestene kan forsyne seg av selv. Til siste sirkle saus rundt på tallerken - vel bekomme.
Kubbeost fra Rueslåtten (geit)
Munkeby
honning fra Vestlandsbia
Svedjerugkjeks
La ostene romtempereres mens middagen forberedes og nytes. Legg osten på en fin fjøl eller tallerken, ha det søte i en liten skål eller legg det med skje rett på fjøl/tallerken ved siden av osten, server kjeksene ved siden av på fjøl.
KUBBEOST fra RUESLÅTTEN
En eventyrlig god kremet og mild ost med hvit skimmel skorpe.
Kubbeost ble for første gang lansert i 2013, den gang med kumelk. Senere ble det også tatt i bruk geitemelk. Kubbeosten blir ikke lagret i former, men rullet ut for hånd. For å produsere en kubbeost på 200g trenger man 1,2 liter med førsteklasses stølsmjølk. På vinteren lages denne kun på kumelk.
MUNKEBY
Munkebyosten er født av en sammensmelting av norsk kvalitetsmelk og den tradisjonelle ekspertisen fra cistercienserordenen. Som en fremstående representant for halvfaste oster, blir Munkebyost høyt verdsatt av ostekjennere for sin unike konsistens og raffinerte aroma. Med en fin og glatt skorpe som blir omhyggelig vasket for hånd gjennom en modningsperiode på seks uker, blir osten lagret på granplanker og nøye vendt daglig. Denne omsorgsfulle behandlingen gir osten et distinkt preg, som sjarmere og forfører selv den mest kritiske smaksløken.