Vi fremmer småskalaprodusenter som holder liv i tradisjoner og fremmer godt dyrevern. Kvaliteten på melken er uten tvil det viktigste for å lage en god ost og skal melken bli av god kvalitet trenger dyrene friskt for og da er det selvsagt de som går fritt på beite er de som får i seg den beste næringen. Vårt utvalg omfatter noen gode pasteuriserte oster, men hovedvekten av våre produkter er laget på upasteurisert melk. Dette fordi vi mener at ost e et levende produkt. Upasteurisert melk inneholder mer næring og en større smaksflora og resulterer i et produkt som er mer stabilt og av høyere kvalitet.

RUESLÅTTEN

JARLE RUESLÅTTEN & RAKEL HODNE

Rueslåtten ysteri ligger i naturskjønne omgivelser i Hol kommune, og er et familiedrevet ysteri drevet av ekteparet Jarle Rueslåtten og Rakel Hodne. Ingen av de to hadde bakgrunn fra ost da de først overtok gården som hadde vært i Jarle sin slekt i flere generasjoner, men i løpet av årene som har gått har produksjonen blitt stadig større og mer anerkjent. I dag har ostene deres som er produsert både på ku- og geitemelk, fått både gull, sølv og bronse i NM i Gardsost. Under OsteVM i fjor vant Rueslåtten bronse for osten «Rød Geit», så det blir spennende å se hvordan ysteriet gjør det i løpet av helgen! I tillegg lager ysteriet ostene St.Pål, Lord Garvagh, Store Velten og sist men ikke minst Kubbeost. All melken som blir brukt til ysting kommer fra egne kyr av forskjellige raser. De ulike rasene gir ulik kvalitet på melken og resulterer i ulik smak på osten. Rueslåtten produserer ost av høy kvalitet og bør absolutt nytes på ostefatet.

STAVANGER YSTERI

LISE BRUNBORG

Lise Brunborg startet Stavanger Ysteri i 2015, som Norges eneste ysteri som er basert i en by. Hun bruker dagsfersk ikke-pasteurisert melk, som hun får levert fra Leikvoll økogård på Randaberg.
Hennes oster har siden oppstarten blitt svært anerkjent og har allerede en fått rekke pallplasseringer fra oste-NM. Blåosten Fønix er den mest kjente fra hennes sortiment, men også rødkittostene Pan og Konrad og den modne kremosten Snedig har fått mye oppmerksomhet. Lise er svært opptatt av landbruk og økologi, og viktigheten av å produsere miljø-og ressursvennlig. Ved lokale leveringer i Stavanger, leverer Brunborg kun med sykkelen sin som takler 70 kilo med ost i slengen.

HITRA

BODIL & YNGVAR BIRKELAND

På Helgebostad, en øy som tilhører Hitra kommune ligger Bodil og Yngvar sitt ysteri. Visjonen til Hitra er å ha stolthet over yrket på gården, og å være et godt forbilde for andre ved å vise at det går an å bygge opp et svært godt husdyrmiljø ved hjelp av enkle løsninger og egeninnsats. I 2003 vant Hitra gardsmat Dagros-prisen for godt dyrestell, og produserer følgende oster: Kongeosten, Kristines myke, Grotteost, Hitra Hvit, Hitra Blå, Ekstra lagret Grotteost og Ung Grotteost. Hitras grotteoster har i løpet av de siste årene vunnet flerfoldige NM-gull, og i 2017 vant de i tillegg også NM-gull for både Kongeosten og Blåosten. Ostene er pakket inn i papir med nydelig rosemaling dekor, og like nydelig er smaken inni.

KJERRINGØY

ODDBJØRN & ASTRID OLSEN

For mange reiseglade, nordmenn som utlendinger, står Kjerringøy nord for Bodø på listen over steder man bare må besøke.  Kjerringøy er sete for et unikt handelsanlegg fra 1800 tallet og er omgitt av fantastisk vakker natur og kulturlandskap.

Midt i dette vakre landskapet finner vi Kjerringøy Ysteri drevet av Oddbjørn Olsen. Han henter sin melk fra lokale bønder og om noen gang naturens skjønnhet skal påvirke en råvare må det være her. I tillegg vet vi at graset er ekstra frodig og danner utgangspunkt for spennende terroir for melk til osteproduksjon.

Ysteriet produserer tre ulike typer ost. En muggost, en hvitmugg ost og en vasket halvfast ost. Skulle vi ha noe å utsette på ostene må det være at det hender vi er utsolgt, og det er jo strengt tatt et luksusproblem. Kvit Kjerringøy er en hvitmuggost laget på upasteurisert melk utelukkende fra lokale kyr. Vakker, karakteristisk kittlag rundt den kremete gylne ostemassen, Rød Kjerringøy lages på helt fersk, upasteurisert melk. Osten ystes på seinhøsten og vinteren. Etter ysting går ostene til modningskjelleren.Rød Kjerringøy er ystet etter inspirasjon fra en studietur i de franske alper, og i 2011 vant den prisen for Årets Ost 2011 under Det Norske Måltid.  Blå Kjerringøy er en upasteurisert blåmuggost. Kjerringøy Ysteri produserer osten bare på melk fra lokale kyr. Blå Kjerringøy har den unike kombinasjonen av å framstå som mild, men samtidig smaksrik.

VOLL YSTERI OG JÆROSTEN

HANS VOLL

Voll ysteri på Jæren har lange tradisjoner helt tilbake til 1870- tallet. Hans Voll har drevet med melkeproduksjon i over 30 år, men nå er det osteproduksjon som har blitt hans lidenskap. Han og konen har siden 2002 produsert Jærosten, som er en mild, blekgul og halvfast ost, som kan minne om Raclette. Osten produseres på kumelk fra den sveitsiske kurasen Brown swiss.Kyrene beiter på et område på Jæren der det tidligere var sjø, men beiteområdet består nå av gress og sand. Dette er noe som helt klart setter sitt preg på melken og da igjen på osten. Ved modning legges osten på granplanker fra 4- 14 måneder. Hvert ostehjul blir snudd, vasket og inspiseres hver tredje dag. Jærenosten var den første autoriserte osten av råmjølk i Norge og NÅ er den klar for å kjempe om å bli kåret til verdens beste ost.

BO YSTERI

BO JENSEN

Den danske konditoren Bo Jensen har et lite ysteri på høg-Jæren. Han lager ikke lenger kaker, men har de siste årene spesialisert seg på upasteurisert geitost. Bo benytter kun geitemelk fra Aurenes gården, som drives av Astrid og Njål Sikveland. Beliggenheten på Norges sørvestspiss gjør at våren kommer først her og derfor er geitemelken tilgjengelig helt fra februar og til september. Det går 1 liter geitemelk med på å produsere en ost, og hver uke produserer Bo ca. 500 små oster. Alle er håndlaget.

THORBJØRNRUD YSTERI

OLAV LIE NILSEN

Olav Lie Nilsen er en visjonær og gründer som overtok Thorbjørnsrud hotell på Jevnaker i 2008. Etter inspirasjon fra en reise til Somerset/England etablerte Olav osteproduksjonen og forvandlet den gamle badeadelingen ved hotellet til et ysteri. Målet med mathotellet er å være mest mulig selvforsynt: brød, grønnsaker, ost, mikrobryggeri osv. Det er over 500 dyr på gården og ostene blir produsert på melk fra både ku og sau. Ysteriets spesialiteter er de to blåostene Blå sau og Blå ku, samt deres Hadelands-cheddar som blir produsert med kunnskap og erfaring hentet inn fra England.

ORKLADAL YSTERI

MERETHE LANDRØ

Orkladal Ysteri ligger i Orkladal kommune i Sør-Trøndelag og drives av Merethe Landrø. Produksjonen startet i 2008 etter flere år med kursing, prøveproduksjon av oster og bygging av ysteri. Det produseres rundt 4 tonn ost pr. år, det vil si ca. 40000 liter kumelk. Melken kommer fra lokale kyr i samdriften Merethe tilhører. Den mest kjente osten er en lagret fast kittost, som heter Høvding Sverre. Ostene kommer i 3 modningsgrader- ung/lagret og XO der alle variasjonene har fått pallplasseringer i NM i gårdsost. Høvding Sverre viser til gårdens lange og spennende historie, helt tilbake til Birkebeinerne på 1100-tallet. I tillegg produserer også Orkladal blåosten Gelmin og andre myke rødkittoster som Rokoll og Skjenald.

TJAMSLAND YSTERI

RUTH & JØRN MIKKELSEN

Ruth og Jørn Mikkelsen driver gården og produksjonen på Tjamsland i Aust-Agder. Det var opprinnelig produksjon av økologiske egg som var inntektskilden på gården, men da de tapte anbudsrunden i 2015, mistet de avtalen med å levere egg til Arendal kommune. De ønsket da å se på andre muligheter til å drifte gården. Kulturlandskapet rundt gården var også på vei å gro igjen og ekteparet ville ta vare på beiteområdet. En konsekvens av disse faktorene ble osteproduksjon.Det er ingen tankbil som henter melken. De har ingen melkekvote å levere til meieriene. De har en foredlingskvote, en mulighet til å foredle melken på egen gård. Fra melkerommet går det en slange rett til ystekaret i ysteriet, så produksjonen er kortreist! Det er 6 melkekyr på Tjamsland og alle ostene som blir produsert er upasteurisert. Rosalita er navnet på den første kalven som ble født på gården og også gitt navn til deres modnede kremost Rosalita som vant NM gull i Kremost i 2017!

GRINDAL YSTERI

RAGNHILD & TURID NORDBØ

Grindal Ysteri er et lite økologisk håndverksysteri på gården Jelan i Rennebu kommune. Søstrene Ragnhild og Turid Nordbø flyttet hjem til gården og bygde ysteri sommeren 2014. Ragnhild var odelsjente og hadde alltid planer om å dra tilbake, mens lillesøsteren Turid ikke hadde tenkt seg hjem til gården igjen. Men når ideen om ysteriet først oppstod, ble det klart at dette også var noe hun ville være med på, og slik oppstod Grindal Ysteri.

Kvalitet i alle ledd er viktig for søstrene, som har tatt med seg en del ny kunnskap til gården etter studier ved Ås og erfaring fra andre gårdsysteri i Norge. Kyrene tilbringer sommeren på smakfulle beitemarker i selskap med geit og sau, dette setter en unik smak på melken og igjen på osten. De produserer ost på fersk og upasteurisert melk fra egne dyr, både kyr og geiter. De yster ca 2 tonn ost i året. Grindal Ysteri har vunnet flere pallplasseringen i NM i lokalforedlede melkeprodukt blant annet med blåosten Råblå, og den modnede chèvren deres Myrull.