Stavanger Ysteri – Norges eneste By-Ysteri!

27. april 2018

Lise Brunborg startet Norges eneste by-ysteri i Stavanger. Der ystet hun muggoster om høst og vinterhalvår, mens den rike sommermelken brukes til mer faste oster. Den økologiske melken hun bruker er kortreist og kommer fra Leikvoll økogård på Randaberg. All ost fra Stavanger ysteri er upasteurisert.

Fønix
Myten om Ildfuglen Fønix finnes i de fleste kulturer. Den bærer bud om en ny mulighet.  I den Russiske kulturen sies det, om man tar opp en brennende fjær tar man imot en ny utfordring, som leder til forandring.
Lise betrakter Stavanger ysteri som sin største utfordring og av den grunn fikk hennes første ost navnet Fønix.

Fønix er en ost på 2,5 til 3 kilo og den modnes i 6 måneder. Osten har litt sødme en del smørtoner og ganske bitter smak mot slutten. Konsistensen er litt kremete samtidig som den er kornete, noe som du tydelig kjenner når du tygger osten.
Osten er grå utenpå og fin og blå inni, det er Fønix opp av asken!

Pan
Pan er en rødkittost som veier ca. 1,2 kg og osten modnes i minst 1,5 måned. Den rosa fargen på utsiden av osten, kommer utelukkende fra den daglige vaskingen med saltlake og kulturen Lise har dyrket fram på Stavanger ysteri.

Konrad
Konrad er Pan sin eldre bror med en voksen duft og rikere smak. Osten modnes i teglesteinsgrotten i kjelleren under ysteriet og vaskes med Lervig’s Konrad stout daglig.
Konrad stout er et mørkt, aromatisk øl uten for mye bitterhet og gir Konrad en deilig dyp smak og en brunlig overflate på den kittmodnete osten.

Snedig
– dette er en snedig liten ost, derav navnet Snedig! Osten er en modnet kremost og bør absolutt prøves.

Ostene til Lise er i verdensklasse og har vunnet flere priser i NM i ost: Ostene Fønix og Konrad fikk gull, Pan fikk sølv og Snedig fikk bronse. Server de gjerne på helgens ostefat og smak deg frem til din favoritt!! 👌🏻