Reisebrev fra Laila og Ken

26. juli 2018

Reisebrev fra Laila

 

Colonialens eiere, Ken og Laila trenger jo også en ferie i blant. Men når liv, interesser og jobb går hånd i hånd, er det jo ikke til å komme unna at deres ferieopplevelser også blir noe å skrive hjem om. Dette er det første reisebrevet fra Laila, fra deres opphold i Frankrike.

Med lettere solbrent hud reiser vi fra Quiberon, hvor vi har tilbragt den første delen av ferien. Vi er alle enige om at det har blitt nok østers og surfestrender for en stund –og gjør oss klare for vin og Loire-dalen. Vårt første stopp er hos Agnes og René Mosse i Anjou. De to vinmakerne slo seg ned i Anjou for å satse på vin i 1999, men før de begynte med dette, drev de to en svært godt besøkt vinbar i Tours som nettopp inspirerte dem til å begynne å lage vin selv. Domaine Mosse har i dag rundt 16 hektar med vinmarker i Anjou og driver markene etter økologiske og biodynamiske prinsipper. Det er nettopp kombinasjonen av det organiske jordbruk og den naturlige vinproduksjonen som fører til den autentiske og deilige vinen som Mosse lager.

Før vi ankommer Mosse, har vi planlagt å ta en liten avstikker med en lett lunsj i Savennieres. Vi ender opp med å spise og ta oss et glass Chenin Blanc fra en liten lokal produsent på Le Chenin. Dette er et superhyggelig lite sted som serverer enkel, men god mat og har et lite, men bra utvalg på vin. Det er også tydelig at dette er den lokale restauranten, med mye lokale gjester til lunsj, pluss endel syklister som stopper opp for en liten pause i bakken. Perfekt for et stopp på veien. Savennieres er en liten hyggelig landsby med smale gater og hus tett i tett. De fleste restaurantene ligger på byens åpne plass rett ved kirken, noe som skaper en god atmosfære og gjør det til den perfekte starten på vår ferie i Loire-dalen.

Idet vi kjører fra Savennieres er det virkelig ingen tvil om at vi er på plass i vinverden. Det er vinranker på absolutt alle kanter og vi passerer skilt til kjente og ukjente produsenter. Å kjøre forbi dette landskapet gjør Ken oppspilt: «Vi burde jo absolutt hatt bedre tid til å besøke flere produsenter når vi først er her» sier han og har alt glemt vårt formål med turen. Nemlig familietid med barn, niese og mor Skorge. Men litt vintid har vi jo bestemt oss for å snike inn, det er for mange fristelser for en vininteressert her. Så får vi heller ta en annen tur der vi sykler rundt i dette vakre vinområdet og besøke vinmarker og produsenter.

Vi kjører gjennom området kjent for sin søtvin, over Layonelven og ankommer Mosse rett etter avtalt tidspunkt klokken fire, vi er klassisk 10 minutter forsinket. Agnes tar oss i mot med et glass rosé som er laget på druene Cinsault og Grenache fra Tavel i Sør-Rhône. De har henta druene herfra grunnet frosten som var i forrige årgang, og det påfølgende tapet av avlinger. Men Mosse kjøper også hvert år druer fra andre økologisk sertifiserte vinbønder (og venner) og lager interessante cuveer litt på siden av deres alminnelige produksjon.

 Travel 2016 er en digg, rik rosé med mye aroma av kirsebær og blomster, fine bløte tanniner og en lang finish. Det er en rik rosé som også egner seg godt som matvin – vil nok passe perfekt til asparges og digg spekemat på terrassen.

Etter en første smak med rosé beveger vi oss ut i vinmarkene. Først sjekker vi ut Bonnes Blanche, som er en nydelig grønn vital vinmark med frodig flora og flotte vinranker. Vi er her en uke før de kompakte grønne chenin blanc-druene vil skifte farge og den siste modningsfasen vil skyte fart.

For en uke siden plantet Mosse en ny vinmark like ved Bonnes Blanche. Her skal de teste ut Savagnin-druen, som jo egentlig er mer kjent fra Juraområdet. Mens vi er her ute diskuteres det om jorden er fuktig nok eller om de små plantene trenger vanning.

Videre var vi på omvisning i kjelleren deres. Her var det lite utstyr, litt brukte fat og noen få ståltanker som er bygget i høyden. Det er tydelig at de har for liten plass til den økende produksjonen.

Etter omvisningen fortsetter vi med en smaking sammen med Agnes. Vi smaker hovedsakelig på deres røde viner, da vi ikke har smakt den før. Vinene er nemlig ikke på markedet i Norge (enda).

Vin 2

Initial BB 2015

Chenin Blanc

Nydelig kompakt frukt med sitrus, fersken, eple, og hvite blomster. Vinen har en solid mineralitet med høy syre og god struktur. Det er høy, men balansert alkohol med en lang finish.Astrid som er med for første gang på vinsmaking lurer på om det alltid er høy alkohol i god vin – dette får hun heldigvis bevist feil i løpet av smakingen og kvelden.

Høy alkohol kommer fra veldig modne druer forklarer Agnes henne – og modenhet kommer jo an på hvor varm og lang modningstid druene får før vi høster – varierer fra år til år og fra vinmark til vinmark. Chenin Blanc er en drue som vi ikke liker å høste før den er godt moden – umoden Chenin smaker «uæææ»- Agnes lager en grimase og jentene ler – topp stemning.

Vin 3

Bois Rouge 2015 ( ikke sluppet på markedet enda)

Er laget på Gamay, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc.

Det er en tett og saftig vin med mørke frukter. Rund, stor og fyldig kropp, men med markante tanniner. Høy syre og lang finish.

Vin 4

Le Gros 2016

Grolleau

Slank supersaftig vin og digg juice. Blomster og kirsebær med en lett kropp og god syre med lang ettersmak. «Frisk denne», sier mor Skorge, som er med på vinsmaking for andre gang og vil gjerne være med i diskusjonen. «Denne likte jeg godt» fortsetter hun og smiler fra øre til øre.

 

Vin 5

Cabernet Franc

Klassisk fin Cabernet med typisk paprika og blomster. Rød frukt på nesen. Det er en slank og leskende vin med fine markante tanniner, høy syre og lang finish. Gøy med 100% Cabernet Franc

Vin 6

«Honning! Deilig!» Fabi er kommet med og får en liten smaksprøve. Med et stort smil sier Fabi: «dette smaker jo ikke vin».

Le Champ Boucault

Chenin Blanc

Sent innhøstet Chenin Blanc med veldig modne druer mot rosiner ved høsting – søtvin

Konsentrert vin med deilig balanse mellom sødme og syre. Duft av aprikos, sitrus, honning og blomster. En helt nydelig dessertvin.

Vi takker for hyggelig besøk og håper virkelig å møte denne flotte kvinnen igjen

Vi er i Angers på kvelden og smaker toppvinen Les Bonnes Blanches 2015 fra Mosse som må testes! Alle er enige rundt bordet om at dette er en magisk god vin! Muligens den aller beste vi har smakt på turen så langt. Kompleks nese stappet med sitrus, hvite blomster, epler, duft fra havet – tørr, god kropp / fylde, stram deilig syre – uendelig lang avslutning – fint å vite at den finnes på markedet hjemme. Satt også helt nydelig til kald frisk blåskjellcazpacho – en skikkelig terroirist.