Reisebrev fra Laila og Ken i Sør-Afrika

11. september 2018

Laila og Ken har dratt ned til Sør-Afrika på vintur og sender reisebrev som vanlig. Noen reisebrev hjem igjen til regntunge Bergen.

En ny bølge av spennende vinmakere har de siste årene vært med å sette Sør-Afrika tilbake på kartet som et land der ærlige, elegante og interessante viner fra nye verden lages. I dette første nyhetsbrevet besøker vi vinmakeren Bernhard Bredell, som med en lang fortid innen vinmaking, kun har laget to årganger under egen label, Scions of Sinai.

Bredell er en ung produsent som har ekstremt mye kunnskap om dyrking og vinmaking, da hans familie i flere generasjoner har eid vinmarker og dyrket i sørlige Stellenbosch. I 2015 solgte familien unna all marken sin og Bernhard, som da jobbet hos Winery of Good Hope, bestemte seg for å starte opp Scions of Sinai. Han fant et område i Helderberg i Stellenbosch, der det i flere områder har vært deler av hans familie som har plantet og dyrket vin. Dette området ligger også rett ved et platå som på folkemunne ble kalt Sinai Hills, derav navnet på vinene han lager nå. Scion refererer både til plantebiologi – det er navnet på den øvre delen av en vinranke – men er også et ord for etterkommer. Bernhard ser seg selv som etterkommer av Sinai Hills og av vinrankene i jorda.

På bildet over ser du vinmarken Granitsteen, der Berhnard dyrker Chenin Blanc. Vinmarken blomstrer med Cape Marygold, noe som er et sikkert vårtegn – årstidene er jo som kjent litt annerledes i Stellenbosch enn hjemme i Bergen

Navnet til vinmarken er oppkalt etter jordsmonn, og hva som blir dyrket der – Granit spiller på jordsmonnet med masse granitt, mens Steen er et av de gamle navnene til Chenin Blanc i Sør-Afrika. Innimellom kan du også se at det gror en masse sukkererter. Dette er både godt for jorda, men gir også en liten snack for dem som jobber i vinmarkene.

Vine is crying in Feniks

Jorden som her blir luktet på, er frisk jord med lukt av timian og koriander. Plantene som dyrkes i jorda, hører til vinmarken Feniks og ble beskjært i går. De første dagene etter beskjæring vesker planten noe og man sier at vinplanten gråter. Denne vinmarken er den sørligste vinmarken i Stellenbosch, nærmest sjøen og False Bay. Her dyrker Bernhard den særegne Sørafrikanske druen Pinotage, som er en krysning av druene Cinsault og Pinot Noir. Dette er også den første vinmarken i Stellenbusch som blir berørt av den sørlige vinden (cape doctor) fra False Bay, noe som fører til senere utvikling av druene da vinmarken blir nedkjølt av vinden.

Når vi er i vinmarken kommer Bernhard med en historie som han hevder med 100% sikkerhet at stemmer: I den kommende årgangen, 2018, har det vært lave avlinger på grunn av tørke. Men Bernhard hevder at druene smaker mer tidligere på grunn av stresset ved tørken. Dette fordi at vinplanten gjør seg attraktiv for fuglene fordi planten tror at den skal dø. Dermed byr planten mer på seg selv enn den ville ha gjort i en vanlig årgang. De smaker mer tidligere noe som førte til at han høstet druene nokså tidlig. Altså på bakgrunn av mye smak og høy syre.

Bernhard plukker på syre og smak av druene, ikke potensielt alkohol. I dette området er også pH-verdiene et viktig fokus, da lav pH fører til høy syre i vinen. Modning av druer er aldri en utfordring i dette klimaet, men det å bevare syre kan være vanskelig. Dette fører til at det ofte gjerne er tidlig høsting. Bernhard er til nå den eneste produsenten vi har møtt her som prøver å styre unna malolaktisk gjæring. Malolaktisk gjæring er en bakteriell gjæring som innebærer at vinens skarpere eplesyre blir omdannet til en bløtere melkesyre. Bernhard vil unngå denne prosessen for å bevare friskhet, skarphet og tydelighet i vinene. Han hevder videre at lav pH-verdier fører til at vinene kan holde seg stabile uten å gjennomgå denne endringen, men de fleste vil gjerne gjennomføre malolaktisk gjæring for å sikre stabilitet i vinen.

Så beveget vi oss inn fra marken og gjorde oss klar for smaking!

Granietsteen 2017 Scions of Sinai
Hvit blomster, fersken, sitrus
Høy syre, elegant inngang, medium fyldig kropp, lang finish av grapefrukt – balansert alkohol

Out on parole 2018 Senor Tallos – ikke på det norske markedet enda
Aprikos, rose, mandel, timian, mandarin
Høy syre, elegant kropp, lav alk (12%)
60 % Grenache Blanc – hele klaser fermentert
40% Chenin Blanc – fottråkking
videre skallkontakt 4 uker
innblandet 20% med vin fra fat med utviklet flor

Stellenbusch 2018 Nomadis
Fioler, plommer, urter som koriander, timian
Medium syre, elegant, lang finish av friske plommer og moreller
13% pinotage
87% Cinsault
Hele klaser – fottråkking – fermentering starter etter 3 dager – og fortsetter i rolig tempo i en 2 uker tid – på bunnfall i gamle eikefat – semi carbonic
Ren deilig rød druejuice!

Swanesang 2017
Syrah – toppjord av hvit leire – dessverre siste årgang fra denne lokasjonen – da eieren av vinmarken bestemte seg for å sprøyte vinmarken med kjemikalier noe som gjorde til at Bernhard ikke kunne jobbe med den mer.
Dufter av plomme, fioler, pepper – sursøt
Høy syre, elegant kropp, lang avslutning

2018 – fra fat
Granitsteen vinmarken viser en uendelig digg Chenin Blanc med duft av lime grapefrukt epler, hvite blomster, høy syre og elegant slank kropp, lang avslutning av sitrusfrukter og salt

pH 3,2 syre 7,8 / ingen malo

– en helt nydelig vin som lover godt – bare å glede seg

Feniks (reborn) 2018 – fra fat
Ren nydelig duft av plomme, timian, fioler, bjørnebær
Middels høy syre, god kropp, lang avslutning av friske mørke bær
På tank for fermentering; 30% hele klaser – fottråkking – så lag med knuste druer – deretter hele drueklaser – så fermentering – Bernhard hevder at elegansen og smaken er grunnet lang fermeteringstid – ca 2 uker.

Helt klart den beste pinotage jeg noen gang har smakt!


Syrah 2018 – fra fat
Hele drueklaser knust med stilk og fermentert  i 2 uker.
Kompleks duft av vilt, pepper, blomster som fioler og roser
Høy syre, slank elegant vin med fin struktur – lang avslutning

Til sist så må det sies at vinene til Bernhard Bredell er nokså håpløs å få tak i – Matbaren fikk inn 12 flasker av Granitsteen i fjor. Det produseres uendelig lite og i 2018 årgangen vil det, om mulig, være enda mindre tilgjengelig enn av 2017-årgangen. Så her gjelder det å følge med og prøve å plukke til seg og smake det som man kommer over. Han er en ung kunnskapsrik vinmaker som vil bli ekstremt spennende å følge i fremtiden. En de fleste i vinbransjen i Sør Afrika vet hvem er og som blir omdiskutert mye grunnet hans dedikasjon til naturlig dyrking og kunnskap.