Meinklang kommer på besøk

7. mars 2018

Da Meinklang kom på markedet i Norge for noen år siden, vekket de interesse umiddelbart. Den gjenkjennelige kua på flasken har rukket å bli både kjent og kjær hos nordmenn og i norske polhyller. Og nå kommer de på besøk til oss på Litteraturhuset under årets Vinfest!

 

MEINKLANG

Den viktigste druen i Østerrike er Grüner Veltliner. 40 prosent av landets vinproduksjon er på nasjonaldruen og det er først og fremst hvitvin Østerrike er kjent for i vinverden.

 

Regionen Niederösterreich, som ligger ved foten av Alpemassivet helt øst i Østerrike, har i underkant av 28 000 ha vinmarker og er den klart største regionen. Klimaet her er ideelt for vindyrking med korte vintrer og varme somrer, og lang vekstsesong om høsten. I vakre landskapet finner du mange gode produsenter, en av dem er Meinklang.

 

Vinene er håndverk fra a til å. Ingen tilsetninger av forskjellige enzyme eller lav svoveltilsetning. En lav avkasting gir druer med flott naturlig konsentrasjon og lengde. Samtidig er vinene svært matvennlige med sin flotte tilstedeværende syrestruktur.

Meinklang er en ekte familiebedrift som driver en større gård med blandingsjordbruk i Pamhagen. Gården ligger like ved grensen til Ungarn i Seewinkel i Neusiedlerseregionen i Burgenland.

 

Bak Meinklang står Werner og Angela Michlitsch, et ektepar som sammen med familien driver kjøttproduksjon i tillegg til vinproduksjonen.

 

Hos Meinklang finner man fortsatt okser, hester, griser og sauer i vinmarkene, og mellom radene av vinstokker gror det planter som kløver og vikker, gress og urter, som tiltrekker seg insekter og mikroorganismer. Dette skaper biologisk mangfold, og gjør at hver vinmark får sitt eget lille økosystem. I gamle dager var vinproduksjon som oftest en del av driften på en gård, og vindruer ble dyrket side om side med andre planter. I dag drives vingårder i de fleste tilfeller monokulturelt, noe som innebærer at når vinstokker plantes må andre planter og dyr vike.

 

Navnet Meinklang er basert av bokstaven M (for Michlits) og ordet Einklang, som betyr ”harmoni”, og spiller dermed på Meinklangs filosofi om å klinge i takt med naturen. Meinklang har jobbet biodynamisk siden 2000, men familien Michlits har jobbet naturlig og med blandingsjordbruk i flere generasjoner. I dag er vingården både økologisk og biodynamisk sertifisert.

 

Besøk produsentens hjemmeside her.