L’Etivaz – ukens ost

11. april 2018

Har du hørt om L’Etivaz?

Kanskje ikke den mest kjente sveitsiske alpeost, men absolutt en god kandidat til ostefatet.

L’Etivaz ble første gang ystet på tredvetallet. Og det sies at bøndene som tidligere ystet Gruyère, var de som startet produksjon av L’Etivaz. Grunnen for dette skiftet var at regjeringen pålagte ysteriene reguleringer, som bøndene mente gikk på bekostning av kvaliteten på Gruyère. Derfor brøt de ut og startet på nytt… Denne gangen på eldre gresstyper og eldre ysteteknikk. Noen mener at det er L’Etivaz som er den ekte Gruyère, slik den opprinnelig var.

L’Etivaz blir ystet i Alpene, nærmere bestemt i et lite område på sørsiden av Genève sjøen i kantonen Vaud. Høyt oppe i fjellene går 2800 kyr og beiter blomster, saftig gress og urter. Noe av dette sitter igjen i melken og osten, som gjør at smaken blir aromatisk, fruktig og litt nøtteaktig. De 130 setrene hvor osten ystet, benytter seg av store kjeler som varmes opp med vedfyring. Osten er upasteurisert og fast. L’Etivaz blir ystet i tidspunktet 10 mai til 10 oktober, unntaket er en økologisk variant som ystet hele året. Etivaz AOP Bio heter den. Osten blir lagret i 5 til 13 måneder.

 

L’Etivaz kan spises etter et godt måltid med fiken, nøtter eller pære. Den kan brukes i oste fondue, gjerne sammen med andre oster, milde som skarpe. Eller den kan spises som den er på et stykke brød.

Noe godt i glasset?

Faste oster er de ostene som er mest rustet for å takle litt tanninstruktur, så her kan man leke seg med litt større røde viner type Bordeaux eller Rioja, dog det skal sies at om vinen er for ung og tanninstrukturen er for tett så blir det vanskelig. Se etter viner med et litt utviklet preg, altså med litt alder.