Kvit og rød Kjerringøy – ukens ost

19. oktober 2018

Kjerringøy gård

Utenfor Bodø finner man Kjerringøy gård.
Det er en økologisk gård, som drives av Astrid og Oddbjørn Olsen.
Kvit Kjerringøy
Kvit Kjerringøy er en hvitmuggost, som er inspirert av den franske osten Camembert. Den har et lag av halvfast hvitmugg på utsiden og inni er den kremet og gylne. Ostemassen variere fra halvfast til myk til mer rennende avhengig av modningen.
Osten er produsert på dagsferske upasteurisert kumelk.
Kvit Kjerringøy er salt, litt bitter og har en nydelig rund smak av sopp.
Rød Kjerringøy
Rød Kjerringøy er en franskinspirert rødkittost, som er produsert på dagsferske upasteurisert kumelk. Osten blir vasket i saltvannsoppløsning gjennom den første lagringstiden, dette gir osten et rødlig bakteriebelegg, som er igjen med på å gi en fantastisk smak på osten. Osten lagres i en naturlig ostekjeller der temperatur og fuktighet er med på å sette preg. Rød Kjerringøy lagres i 3-6 måneder og den vendes jevnlig under denne perioden. Osten produseres sent på høsten og om vinteren.
Blå Kjerringøy
Blå Kjerringøy er en blåmuggost produsert på dagsferske upasteurisert kumelk.
Osten er mild, men rik på smak. Osten er blekgul og har akkurat passe med blåmuggårer, saltinnholdet likeså.
«Årets ost er smaksrik, vellagret, kittmodnet ost, med bløt og saftig konsistens. Et eksempel på at gårdsmeieri leverer et topp produkt. En ost Norge skal være stolt av» Uttalte den nasjonale juryen når Rød Kjerringøy vant pris for Årets ost 2011 under Det Norske Måltidet.
Dette er ekte håndverk og fantastiske smaker- vi ønsker Kjerringøy gård lykke til i #OsteVM2018