International Raw Milk Cheese Appreciation Day

19. april 2018

Vi feirer ost av rå melk i anledning av International Raw Milk Cheese Appreciation Day 21. april 2018

 

Fra New York til New Zealand vil forhandlere, restauranter, produsenter og forbrukere feire International Raw Milk Cheese Appreciation Day 21. april 2018.

 

I ostenes verden, der aroma, smak og tekstur er avgjørende, betraktes ost av rå melk med en spesiell type smak. Deres kompleksitet og karakter er unike, og lett å skille fra de ostene som er laget av melk som er pasteurisert.

 

Frem til rundt år 2000 var ost av rå melk utenfor rekkevidde for Norske ostefans. Matsikkerhet stod i fokus og kunnskapen var at upasteurisert ost var risikabelt. Dermed ble import, produksjon og salg av upasteurisert ost forbudt. Bruk av upasteurisert melk i osteproduksjon ble i Norge åpnet opp for i 1997. Og den første var Jærosten i 2001 fra Voll ysteri, den andre Undredalsosten.

 

De nye standardene for import av upasteuriserte oster til Norge er strenge, noe som krever tydelig merking og strenge kriterier som importører må overholde. Tilsvarende strenge regler gjelder også for produksjon av rå ost i Norge.

 

For mange er upasteuriserte oster litt av et mysterium, og debatten om deres sikkerhet fører bare til forvirring. Rå melk er melk samlet fra kyr, får, geiter og bøffel, som ikke er varmebehandlet før det blir konsumert, enten som melk eller melkeprodukter som ost. Når melken er pasteurisert, oppvarmes den til mellom 63-89 ° C i 1 sekund til 30 minutter, avhengig av prosessen, før den avkjøles umiddelbart. Varmen ødelegger eventuelle patogener som er skadelige bakterier som kan forårsake sykdommer som listeriose, salmonellose eller tuberkulose – særlig trussel mot gravide og de med dårlig immunforsvar.  Pasteurisering ødelegger imidlertid også melkens gode bakterier, noe som hjelper en ost til å utvikle smak, aroma og karakter, samt å beskytte den mot skadelige bakterier og forlenger melkens liv. Mens pasteurisering gjelder for industriell osteproduksjon der melk samles i større mengder og lagres over lengre tid (to elementer som øker risikoen for forurensning), er det mindre relevant for små håndverkere som kan kontrollere hygiene og andre variabler strengere. Det er også et argument at endring av melkens naturlige kvaliteter gjennom en prosess som pasteurisering gjør den mer utsatt for infeksjon. Ost av rå melk produseres hovedsakelig sesongmessig av lokale produsenter i småbedrifter. Dyrene produserer ikke melk året rundt, og hvert miljø inneholder sitt eget sett med naturlige muggsporer og vennlige bakterier som bidrar til å skape den rette balansen og surhet i en ost. Dei tilfører smaksaroma og lager teksturer som smelter i munnen. Når du kjøper en Sainte-Maure de Touraine fra Loire-dalen i Frankrike, vil den ha alle egenskapene til den aktuelle geitost som er laget i regionen, og hver ost vil også ha sin egen personlighet i henhold til hvor geitene har beitet, til sesongen og været. Modning er også et viktig skritt i ostens liv, da dens struktur, smak og aroma utvikles. Det er da kvalitetene fra den råe melka kommer til utrykk. Noen rå-oster blir mer intense mens andre bløtere med mer nøttesmak eller intensitet. I Frankrike er modningsprosessen kjent som ”affinage”og foregår under kontrollerte forhold som styrer elementer som temperatur og fuktighet. Ostemodnere vet hvordan de skal behandle en ost til modenhet for optimal nytelse. Noen, som en god Brie de Meaux, tar bare noen få uker, mens en fin Parmigiano Reggiano kan bruke to år før den når sin topp.

 

Bli med på feiringen og anerkjenn oster laget av rå melk som en del av vår felles kulinariske arv.

Colonialen Fetevarer vil feire dagen med 25% på all upasteurisert ost!

Den International Raw Milk Cheese Appreciation Day er den perfekte anledning til å teste ut nye oster – oster laget på rå melk!

 

Velkommen til hyggelig ostehandel