Fønix – ukens ost

26. oktober 2018

FØNIX

Myten om Ildfuglen Fønix finnes i de fleste kulturer. Den bærer bud om en ny mulighet.  I den Russiske kulturen sies det, om man tar opp en brennende fjær tar man imot en ny utfordring, som leder til forandring.

Lise betrakter Stavanger ysteri som sin største utfordring og av den grunn fikk hennes første ost navnet Fønix.

Fønix er en ost på 2,5 til 3 kilo og den modnes i 6 måneder. Osten har litt sødme en del smørtoner og ganske bitter smak mot slutten. Konsistensen er litt kremete samtidig som den er kornete, noe som du tydelig kjenner når du tygger osten. Osten er grå utenpå og fin og blå inni, det er Fønix opp av asken!

 

Stavanger  Ysteri

Lise Brunborg startet Stavanger Ysteri i 2015 og dette er Norges eneste by ysteri. Hun bruker dagsfersk ikke-pasteurisert melk, som hun får levert fra en økologisk bonde på Randaberg. Hennes oster er Fønix, Pan, Konrad og Snedig.

Lise er opptatt av landbruk og økologi, hun mener det er viktig å produsere miljø-og ressursvennlig. Et konkret tiltak er at hun leverer produktene sine på sykkel til butikker og restauranter i Stavanger.

Ostene til Lise er i verdensklasse og har vunnet flere priser i NM i ost: Ostene Fønix og Konrad fikk gull, Pan fikk sølv og Snedig fikk bronse. Vi ønsker henne lykke til i osteVM og heier med stor entusiasme – vi DIGGER Stavanger Ysteri!

#OsteVM 2018

 

Pan

Pan er en rødkittost som veier ca. 1,2 kg og osten modnes i minst 1,5 måned. Den rosa fargen på utsiden av osten, kommer utelukkende fra den daglige vaskingen med saltlake og kulturen Lise har dyrket fram på Stavanger ysteri.

 

Konrad

Konrad er Pan sin eldre bror med en voksen duft og rikere smak. Osten modnes i teglesteinsgrotten i kjelleren under ysteriet og vaskes med Lervig’s Konrad stout daglig.

Konrad stout er et mørkt, aromatisk øl uten for mye bitterhet og gir Konrad en deilig dyp smak og en brunlig overflate på den kittmodnete osten.

 

Snedig

– dette er en snedig liten ost, derav navnet Snedig! Osten er en modnet kremost og bør absolutt prøves.

 

Fire fantastiske oster fra Stavanger Ysteri. Server de på helgens ostefat og smak deg frem til din favoritt!!

 

https://colonialen.no/oste-vm-2018/