Comté – ukens ost

5. april 2018

Har du smakt Frankrikes mest spiste ost?  Comté!!!

Osten er den mest produserte AOC-osten i Frankrike med rundt 40.000 tonn hvert år. AOC, eller appellation d’origine contrôlée, er et fransk sertifiseringssystem som i Norge har en parallel i «beskyttet geografisk betingelse». Comté fikk AOC-betegnelse i 1958.

Comté er en veldig gammel ost, kan skrive sine røtter tilbake til 1200-tallet. I alle disse århundrene, frem til ca 1950, så osten ut som en Emmentaler med store saftige hull. Etter det ble osten mer lik Gruyére i konsistens.

Comté er en ost en fantastisk fylde og sødme, med innslag av smør, blomster og hasselnøtter. Skorpen er vakker, kittmodnet, gulbrun og litt klissete. Selve osten kan variere fra elfenbensfarget til svak gul- avhengig av kyrnes fôr.

For å lags en Comté, som veier 45 kilo, trenger man 530 liter upasteurisert kumelk. Som er 30 kyrs dagsproduksjon! Den friske sommermelken som brukes kommer hovedsakelig fra Montbéliarde-kyr, samt ett fåtall kyr av rasen fransk-Simmental. De gresser i de østlige Jura-fjellene, i Franche-Comté. Vintermelken fra de samme kyrne blir brukt til å lage den fløyelsmyke osten Mont d’Or.

Comté har en gjennomsnittlig modningstid på åtte måneder. Under modningen blir osten regelmessig snudd og vasket med mild saltlake. Colonialens to varianter er modnet i 12 og 26-30 måneder.

Comté serveres gjerne med surdeigsbrød, smør og aprikosmarmelade. Og den er like god på ostefatet som i fondue, i salater, bakverk, ostesaus og som aperitiff.

Hva drikker man til Comté?
Vin jaune, så klart!

Juras særegne og lett oksiderte vin, passer som hånd i hanske til den utsøkte osten. Om du synes den er litt heftig, kan vi anbefale et godt glass rødt eller mineralsk hvitvin fra samme område.

Nyt helgen med ett stykke Comté og ett glass vin jaune❤️

Pris denne helgen – KUN kr 599,- pr. kg.
vanlig pris kr 699,- pr. kg.