Brillat Savarin UKENS OST

7. juni 2018

UKENS OST

Brillat Savarin
Brillat Savarin + jordbære = sant !!!

 

Brillat Savarin ble først produsert på slutten av 1800-tallet av frankrikets osteekspert framfor alle : Henri Androuet.

Osten fikk ikke navnet Brillat Savarin før i 1930, til minne om den franske feinschmecker og matskribent Jean Anthelme Brillat Savarin (1785-1826). Han var blant annet kjent for utgivelsen av klassikeren «smakens fysiologi» (1825).

Brillat Savarin kommer fra området Ile-de-france i Frankrike. Det er en av de fyldigste ostene på markedet. Osten er en såkalt «trippel creme», noe som betyr at osten er tilsatt fløte i prosessen. Fettinnholdet er ca 75 %.

Brillat Savarin er fløyelsaktig på overflaten med riper som, når de lagres, går litt over i oransje. Osten har et luftig indre som er mykt, fyldig og kremaktig. Det er en mild hvitmugg ost, med en svak bitter undertone og elementer av sopp aroma. Brillat Savarin kan lages på både pasteurisert og upasteurisert kumelk (den du får hos Colonialen er upasteurisert). Osten tåler ikke lang lagring og er på sitt beste når den er ca. 6-8 uker.

Brillat Savarin passer godt sammen med valnøtter og søte modne frukter, osten kan brukes til blant annet sandwich, saus, ostefat, dessert mm.

«Un dessert sans fromage est une belle à qui il manque un æil –
En dessert uten ost er en skjønnhet uten øye»
Sitat : J.A. Brillat Savarin

 

Vin + Brillat Savarin = helt sant !!!

Lettere musserende vin passer utmerket til denne deilige osten! Og Christoph Hoch i Østerike lager en slik variant til en gunstig pris, nemlig Kalkspitz,

Om osten serveres med søtere frukter som jordbær kan det være ønskelig med litt mer frukt og sødme, noe man finner i Prosa til  Meinklang, en deilig rosa perlende vin.

Riktig god fredag!