Andre reisebrev fra Laila og Ken

31. juli 2018

Colonialens eiere, Ken og Laila trenger jo også en ferie i blant. Men når liv, interesser og jobb går hånd i hånd, er det jo ikke til å komme unna at deres ferieopplevelser også blir noe å fortelle hjem om. Dette er det andre reisebrevet fra Laila, fra deres opphold i Frankrike.

 

Klokkene ringer i Angers når klokken er 07.00 og vi har akkurat tid til litt kaffe og noen croissanter før vi setter oss i bilen. I dag skal vi i retning sør-øst – vi er på vei til Saint-Just-sur-Dive. Vi har etterlatt oss resten av familien i Angers for sightseeing og shopping med lovnad om å være tilbake innen maks fire timer. Nå er vi klare for Domaine Guiberteau og Brendan Stater-West!

Domaine Guiberteau ble etablert tidlig på 1900-tallet, og har vært driftet av den samme familien i tre generasjoner. Nå er det tippoldebarnet Romain Guiberteau som har ansvar for den organiske vitikulturen og vinmakingen. Mellom 1976 og 1996 ble vinmarkene leid ut, da det ikke var noen i familien som ønsket å ta over driften av gården etter at bestefaren, Robert Guiberteau pensjonerte seg.  I 1996 holdt Romain på å stryke i studiene sine i juss, samtidig som leiekontrakten for vinmarkene holdt på å gå ut. Da bestemte Romain seg for å ta Domaine Cuiberteau tilbake, og gjøre et forsøk på vinmaking. Det funket som en kule, og Romain begynte tidlig å legge om driften til økologisk jordbruk. Vingården består av 18 ha  med mark, og det dyrkes Cabernet Franc og Chenin Blanc.

 

Brendan Stater-West som vi skal møte i dag, har arbeidet som Romains høyre hånd siden 2011, og har siden 2015 hatt en hektar av mark med Chenin Blanc hvor han lager cuveer under egen etikett. Takket være GPS så går kjøreturen smertefritt, og vel fremme ved porten ringer vi spent på dørklokken. En smilende ung kar som må være Brendan åpner opp porten og sier umiddelbart «Welcome! I’m sorry about the smell, but that’s how it is at this time of year». Den sterke odøren av gjødsel har vi allerede merket oss på turen. I en iver etter å ta inn alle omgivelsene her i tjukkeste vinland, har vi flere ganger rullet ned vinduene i bilen for kjapt å rulle dem opp igjen – det virkelig en stram lukt som umiddelbart treffer nesene våre.

Brendan foreslår heller at vi drar rett ned i vinkjelleren – der lukter det tross alt veldig mye bedre – og verken Ken eller jeg er vonde å be. Det er en flott og ren oversiktlig kjeller, hvor kun en fjerdedel av vinen de produserer blir lagret. Resten blir lagret i en kjeller i landsbyen Beze, ikke så langt unna.

Vel nede i kjelleren er tre glass og en pipette på plass, og vi går i gang. Brendan liker best å starte smakingene sine med de røde, og spør om det er ok for oss – noe det jo så klart er. Brendan gjør svært godt inntrykk på Ken: «Usedvanlig hyggelig ung mann, han her», sier han, og jeg kan ikke annet enn å si meg enig.

Saumur Rouge Les Motelles 2017 
Cabernet Franc
Leskende lett lys rødvin – som uten tvil avslører at dette kommer til å bli en veldig god smaking. Aroma av lyse bør og blomster, men også paprika og lakris. Slank med bløte tanniner, høy syre og lang deilig finish – helt nydelig leskende Cabernet Franc! Denne vinen kan med fordel serveres lett avkjølt og nytes for seg selv på terrassen eller til både ferske og faste lagrede oster.

Underveis i smakingen øser Brendan generøst av seg kunnskap han har opparbeidet seg om filosofi, vitikultur og vinifikasjon. Denne dagen er han litt fortvilet og opprørt grunnet redselen for tap av avlinger. Soppsykdommen powdery mildew har herjet både hos dem, men også i nærliggende områder i år. Så langt har de tapt nærmere 30% av avlingene, noe Brendan sier de er fornøyd med. Andre eiendommer i området har tapt opp mot 70% av sine avlinger på grunn av denne soppsykdommen som angriper alt det grønne på planten og etterlater hvite melaktige flekker på både blader og stilk. Denne sykdommen oppstår i perioder med mye nedbør og jevne middels temperaturer, og hvis det ikke fordamper bort med sol eller vind må tiltak iverksettes. «Det er selvsagt fortvilende, men vi er fornøyd om tap av avling ligger mellom 20 og 40% på det jevne» sier Brendan. «Hva? Så mye?» spør Ken. «Ja, det er et stort problem her i området. Men vi har i løpet av de siste årene doblet vinområdene våre, fra rett over 9 ha til 18 ha, sånn at vi klarer det tapet økonomisk. Men blir det mer enn det, er det krise». Hos Domaine Guiberteau bekjempes sykdommen med spraying av en kobberblanding, og fjerning av gress og ugress under plantene. I år, når det er så ekstreme forhold, sjekkes plantene daglig og sprayes gjerne annethvert døgn. Brendan forteller at under mer normale sesonger, så sprayes vinstokkene bare 5-6 ganger gjennom hele sesongen. Han var på vinmarkene før vi kom hit, og forteller at han skal ut igjen og sjekke når vi er dratt herfra. Men videre til smaking! Vi fortsetter:

Les chapaudaises 2017
Cabernet Franc
Denne vinen har en helt nydelig aroma på nesen. Litt mer kompleks enn den første vinen vi smakte, med en større kropp og om mulig – enda lengre finish!


Saumur Rouge Les Arboises 2015 

Les Arboises er en av de beste vinmarkene for rødvin hos Guiberteau og er en sørøstvendt vinmark som er blant de første som høstes da den har mest soleksponering.

Vinen er kompleks på nesen og har tett frisk rød frukt. God struktur med ingen grønne toner og mye blomster på nesen med paprika, lakris og estragon. Ken sier den minner ham mye i stil til en topp tradisjonell rød burgunder. Dette er trolig den beste Cabernet Franc vi noensinne har smakt.

Bestefaren til Romain, Robert Guiberteau, la opp markene etter Chenin Blanc og Cabernet Franc etter prinsipp rundt toppjord. Vinmark som har toppjord som er under 1 meter er perfekt for dyrking av Chenin Blanc, mens der man har toppjord over 1 meter, passer det best å dyrke Cabernet Franc. Dette er et prinsipp som de enda anvender i dag. Chenin Blanc vokser litt for voldsomt og produserer fort nye bladverk. Dette etterlater mindre karakter og smak på druene ved toppjord på over 1 meter.

Videre forteller Brendan at Cabernet Franc dyrket i ren leire blir tyngre og gjerne lukket. Men hvis man dyrker Cabernet Franc i en miks av leire, sand og kalkstein gir det en fruktigere blomsteraroma, mer eleganse og mykere tanniner. Kalkstein gir druene en god syrestruktur og er et must for bra resultat på Chenin Blanc. Vi smaker fra forskjellige fat og tanker og alle vinene er vel verdt å sjekke ut.

Saumur Blanc Clos de Guichaux 2016
Denne vinen kommer fra en liten avgrenset vinmark på 1 ha, som har en høy andel av kalkstein i jorden noe som tilfører vinen syre. Vinen er kompleks med lag av aroma på nesen – lukter av hvite blomster, sitrus, ferske aprikos, våt stein og litt mild honning. God fylde, stram flott syre, smaken sitter i evigheter føles det som. Vi drømmer umiddelbart om å smake denne til litt østers eller et stekt stykke piggvar med smørsaus.

Saumur Blanc Breze 2016
Saumor Blanc Breze er plotter av vinmark både nordvest og sørvendt som blir vinifisert hver for seg og lagret både i 300 L og 600 L. De har brukt langtidsbrente fat, og vinen blir lagret på fat i ca 24 mnd. Brendan forteller at denne vinmarken ofte gir et kjennetegn av smokyness,  og 24 timer brenning på lav temperatur er det vi er kommet frem til som det beste resultatet for våre viner, da det gir et mindre eikepreg og en mer raffinert nese.

Dette er en magisk flott vin og vi er heldig å få smake forskjellige fat for å oppleve hvordan eikelagring i forskjellige fat påvirker vinen forskjellig – etter lagring så blir vinene blandet til en før flasking. Vinen har en kompleks nese som drar en i alle mulige retninger: Hvite blomster, sjø og stein, sitrus, epler, honning og enda mer. God kropp med høy syre og laaang finish – her er det bare å smile! Dette er helt sinnsykt god vin!

Vi nevnte jo i begynnelsen at Brendan Stater-West hadde fått overta en hektar med Chenin Blanc fra Romain, og til slutt fikk vi smake denne vinen fra Les Chapaudaises, som vinmarken hans heter.

Les Chapaudaises 2016
Chenin Blanc

Himmelsk god vin! Litt slankere i stilen enn Guiberteau sine viner, har mindre preg av fat men er likevel helt nydelig kompleks med høy syre og lang finish. Vi gleder oss til å følge ham i fortsettelsen. Brendan har også nylig overtatt en vinmark med Cabernet Franc, så da vil det også bli rødvin fra ham i fremtiden. Han er på utkikk etter eiendom, men det tar tid å bygge opp kapital. Det er jo tross alt ikke nok bare å lage god vin, man må jo kunne litt om økonomi og drift også.

Hvis dere vil smake litt av det vi har skrevet om her, har Colonialen Restaurant noen flasker igjen med Domaine Guibertau, og vi vil få inn mer om ikke så alt for lenge!