Vaktel, glassert rotgrønnsaker, risoni og kryddersaus

Anne Lise og Laila 31.12.15

COLONIALEN FETEVARE

VAKTEL

1 stk vaktel til hver person

godt med smør

urter

hvitløk

Vaktelen skal brunes i sin helhet. Ha godt med smør – 2 ss – i stekepannen – ha i hvitløk og urter når smøret er bruset over – deretter følger fuglen i stekepannen. Vend den forsiktig rundt – frem og tilbake – til den får en fin gyllen farge over det hele – dette tar ca 5 min. Ha i mer smør om ønskelig og ta stekepannen til side. “Hygge-tid” – øs smøret over vaktelen gjentatte ganger – settes så til side i noen minutter for hvile.

Så i ovnen; 2 intervaller på 160 grader – 10 min i ovn – ut av ovn og hvile i 10 min – gjenta to ganger – siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i min 5 min før den serveres. Pass på kjernetemperatur her – 60 grader kjernetemperatur dypest i brystet er topp – da blir den rosa og fin i kjøttet. Flaksalt knuses over rett før servering.

KRYDDERSAUS

2 dl demi-glace

1 dl rødvin

nellik, stjerneanis, pepper og 1 spiseskje honning

GLASSERTE ROTGRØNNSAKER

rotgrønnsaker

estragon

honning – ca 1 god t-skje pr person

Rotgrønnskaene skrelles, vaskes og kuttes i små fine terninger. Ha litt smør i pannen og sauter grønnsakene lett – ca 10 min på middels varme – derettere vendes med finkuttet estragon, smør og honning – godt med salt og pepper til sist.

RISONI

75 gr risoni

2 dl kraft

½ dl hvitvin

1 sjalottløk

Middels til høy temperatur i pannen. Surr sjalottløk og risoni i litt olje – hell på hvitvin (dette kokes fort inn) – hell på med kraft – når det er ca 1/4 igjen av vesken i pannen høvles parmesan over risonien – rør konstant . Dette tar maks 10 min. Viktig å stoppe koke prosessen før all vesken er kokt ut i pastaen dersom dere ønsker å gjøre denne klar på forhånd slik at den er bare å varme opp før servering. Dersom det skulle skjære seg er det bare å helle på med vann ved oppvarming – viktig at risonien blir saftig og ikke tørr. Smakstilsett med salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett

Plasser en skje med risoni øverst til venstre – legg rotgrønnsaker nedenfor litt mer til venstre på tallerken – da står dere igjen med god plass til vaktelen på høyre siden som skal serveres hel. Saus rundt vaktelen. 

Hel vaktel er utrolig godt, men litt “knotete” å spise – informer dine gjester om å bruke hendene – slik vi gjør når vi spiser kylling til benet. PS: servietter er alltid kjekt i slike anledninger.