Svinenakke fra Prima Jæren,
potetmash, tomat, paprika og rotgrønnsaker

Anne Lise og Laila 7.7.15

COLONIALEN FETEVARE

Svinenakke fra Prima Jæren og grønnsaker:

Ingredienser – 4 pers:

1 stk svinenakke

2 tomater

1 paprika

1 stor el 2 små gulrøtter

1 persillerot

½ pastinak

1/8 sellerirot

2 delikatesseløk

Rosmarin og timian

3 ss olivenolje

1 ss salt

1 ss pepper

 

Fremgangsmåte:

Svinenakken skal brunes i stekepannen  – middels til høy varme. Godt med smør  i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over – legges kjøttstykket i stekepannen. Svinenakken skal ha en gyllen fin farge rundt det hele. Legg til sides og la kjøttet hvile til grønnsakene er klare for ovnen.

Fortsett så med grønnsakene; vaskes, skrelles og kuttes i små terninger/biter-gjerne med forskjellig form . Ha alle grønnsakene i en ildfast form – finkutt urtene og strø over sammens med salt og pepper og olje – bland godt rundt – klar til baking i ovnen.
Legg svinnakken over grønnsakene og sett det i ovnen – skal stå i ca 1 time på 160 grader – grønnsakene skal ha litt tyggemotstand ”al dente” og kjøtttet skal ha en kjernetemperatur på 60 grader. Når det er ferdig i ovnen tar man kjøttet til sides og lar det hvile i 5 min før man skjærer fine skiver ca 1 cm tykke (2-3 skiver pr pers) – flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering. Grønnsakene holdes bare varme – ikke videre baking på høy temperatur .

Potetmash

Ingredienser – 4 pers:

5 store mandelpoteter

1 dl fløte

1 sjalottløk

1 fedd hvitløk

1 ts salt

1 ts pepper

Fremgangsmåte:

Vask, skrell og kutt potetene i mindre biter – kokes møre – ta av vannet – ha i; finkuttet løk, hvitløk, fløte, salt og pepper – stampes og kjøres lett med stavmikser – ikke kjør det til fin krem (blir lett limete/klebrig), men bevar litt biter i mashen på et vis. Kan smakstilsettes med litt sitron evt smør helt til sist om ganen til kokken ønsker det. Settes til sides og varmes lett opp rett før servering eller serveres straks.

Denne retten tar ca 1 time og 10 min å lage grunnet tiden kjøttet tar i ovnen.

Forslag til dandering av dessert

En god skje med potetmash midt på tallerken – fine skiver med svinenakke over og dander godt med grønnsaker rundt og fordel juice fra grønnsakene over grønnsakene til sist – enkelt, godt og litt rustikt! En mektig rett – mulig noen foretrekker å servere denne i to omganger da det alltid er litt forskjellige metningsbehov.