GROVE SURDEIGSBRØD

Frode Kleiv 10.08.15

COLONIALEN BAKERI

FØRSTE STEG
9 dl kaldt vann
1 kg siktet hvetemel
300 g sammalt hvetemel
300 g usaltet smør
80 g frø, for eksempel
sesamfrø, solsikkekjerner
eller gresskarkjerner
Settes kjølig 2- 3 timer

ANDRE STEG

Eltes sammen med 300- 400 gram surdeig.
1-2 gram gjær (kan sløyfes)
30 gram salt
1-3 dl vann eltes inn sent(etter behov). Deigen skal være våt og smidig. Settes kaldt over natten.

 
Grove surdeigsbrød

Du må ha en surdeig (og god tid).
Det finnes mange måter å lage surdeig på, og finnes mange gode oppskrifter på nettet. Én måte å gjøre det på er å blande like mengder vann og mel, for eksempel 200 gram mel og 2 dl vann. La stå i romtemperatur. Hver dag må du kaste deler av surdeigen og mate den: Ta nye 200 gram mel og 2 dl vann, bland det med ca 100 gram av den «gamle» deigen. Etter 2- 3 dager vil surdeigen begynne å fermentere (gjære), men det tar minst en uke før den oppnår god kvalitet.

Dag to

Ta deigen ut i romtemperatur. La stå i ca 5 timer. Del opp i 4 emner a 800 gram. La dem hvile i 15 minutter. Slå opp brød og la heve til dobbel størrelse. Stek først i 15 minutter ved høy temperatur (220- 230 grader), skru deretter ned til 190 grader, stek videre i ca 25 minutter.