Grillet sjøkreps
salat, brød og aioli

Anne Lise og Laila 7.7.15

COLONIALEN FETEVARE

sjøkreps – 2 pr person

salat vendt i olje (eget beger)
brød – lun dette litt i ovnen eller på grillen rett før servering
aioli
smør (både til steking av kjøtt og til servering med brød)

I kveld skal det grilles rå sjøkreps – sjøkreps som er delt i to på langs.

Slik deler dere sjøkrepsen:
Strekk ut sjøkrepsen med ryggsiden ned på en skjærefjøl – plasser en god kniv midt langs sjøkrepsen og kutt den i to – du står igjen med to fine og like store sider av sjøkrepsen – plasseres på et stekebrett eller lignende (noe som gjør at den ligger stødig) – fortsett med neste.
Når sjøkrepsene er delt i to og plassert på et stekebrett med kjøtt-siden opp skal det legges en bit med krydder smør på hver av sjøkrepsene sin kjøttside – knus litt salt og kvern litt pepper over det hele – så er vi klar for grillings.

Grilling av sjøkreps:
Sjøkrepsen tar alt fra to til åtte min å grille (alt etter hvor varm grillen er)

Dette gjør dere rett før dere skal spise – ha brød, smør, aioli og salat i serverings-skåler på bordet.

GRILLING UTE PÅ GRILL:
Når dere starter grilling av sjøkreps er alt ferdig til hovedretten (hovedretten skal kun hygge på tid (hvile) når dere spiser forrett)
Fremdeles skal det være rimelig god temperatur på grillen – legg sjøkrepsen med smør på grillen – legges med skallet ned på risten – altså ute grilles den kun på skallet og ikke direkte på kjøttet – dette blir utrolig saftig og godt – spesielt med smelting av smøret på kjøttet, da all juicen i skalldyret holdes i skallet – prøv å ikke søl ut, men server med all vesken – knus litt mer salt over rett før servering – sitron skvises over først når dere har lagt sjøkrepsen på grillen og rett før servering – sjøkrepsen er ferdig når kjøttet begynner å slipper taket på skallet – aller best når den ser litt rå og veldig saftig ut – står den for lenge på grillen tørker vesken ut og sjøkrepsen blir mindre spennende.

GRILLING AV SJØKREPS I OVNEN
Sjøkrepsen tar mindre tid å grille i ovnen enn ute – altså kun et par min.

Sett ovnen på grill og maks temp – når den er maks sertter dere hele brettet med sjøkreps inn i ovnen – her er det like greit å stå og følge med slik at de ikke står et sekund for lenge – husk å knuse litt salt og skvise litt sitron over sjøkrepsen før brettet går i ovnen – altså ute grilles den kun på skallet og ikke direkte på kjøttet , mens i ovnen får sjøkrepsen varme direkte på kjøttet og må passes litt bedre på da det utvikler seg fort – behold all juicen i skallet – prøv å ikke søl ut, men server med all vesken – knus litt mer salt over og skvis sitron over rett før servering – sjøkrepsen er ferdig når kjøttet begynner å slipper taket på skallet – aller best når den ser litt rå og veldig saftig ut – står den for lenge på grillen tørker vesken ut og sjøkrepsen blir mindre spennende.

Forslag til dandering av dessert

Server på serveringsfat og la fatet gå rundt på bordet – husk servietter og/eller fuktige vaskekluter – dette er rustikk mat som spises med hendene – så her kan det bli litt søl – men det gjør ikke noe når det smaker himmelssk!