Hjemmelaget Fløtekarameller

Anne Lise og Laila 8.12.15

COLONIALEN FETEVARE

Hjemmelagede fløtekarameller er noe for alle søtmomser.

Fløtekarameller har rykte på seg for å være vanskelige å lage, men med litt tålmodighet og riktig teknikk er det overraskende enkelt!

Du må passe på blandingen din hele tiden så den ikke bobler over. Man må alltid ha respekt for en gryte kokende sukker på over hundre grader. Og ikke la barna gjøre dette!

Om du ønsker å lage litt mer spennende karameller kan du tilsette kakao, kanel, havsalt eller for eksempel vanilje i karamellen samtidig med smøret i steg 3.

Oppskriften gir cirka 20 karameller.

2 dl fløte

2 dl sirup lys

2 dl sukker

2 ss smør

Slik gjør du

  • 1. Bland sukker, sirup og fløte i en stor gryte. Karamellen mangedobler seg i størrelse så bruk en av dine største gryter. Kok opp blandingen på lav temperatur. Her må man ha god tålmodighet. Om man koker karamellen på for høy varme kan den brenne seg. Etter en stund med koking, alt fra 10-40 minutter avhengig av temperatur, vil du se at blandingen skifter farge fra lysegul til mørkere gyllen. Den vil også synke litt sammen i gryta. Da begynner den å bli klar.
  • 2. Om du har sukkertermometer er det bare å stikke det i gryta og se at blandingen er over 118 grader. Men om du ikke har sukkertermometer kan du ta «dråpetesten». Det er så enkelt som å dryppe en dråpe av karamellen i et glass med kaldt vann. Om karamellen stivner er den klar, men om det flyter rundt som en «sky» i vannet må den kokes enda litt til.
  • 3. Når blandingen er over 118 grader har du i smøret og slår av plata. Rør smøret godt inn før du heller karamellen over i en liten form (ca. 20cm) kledd med bakepapir. Nå må du ha tålmodighet, for karamellen må stå over natta for å sette seg. Enten i kjøleskap eller et kjølig sted. Når du skal kutte opp karamellen er det viktig at den har blitt romtemperert først, eller vil den bare knekke.
  • 4. Kutt karamellen opp i passelige biter og pakk inn i gråpapir som på den tradisjonelle måten eller vend de i melig og legg de i boks – må oppbevares kjølig.