Bouillabaisse
rousille og brød

Anne Lise og Laila 7.7.15

COLONIALEN FETEVARE

BOUILLABAISSE (4 PERS)

ca 5 ss olivenolje
1 løk
1 fennikel
2 fedd hvitløk

1/2 chilli
1/4 liten sellerirot
1 god dusk bladpersille
4 klasetomater eller 8 små klasetomater 1 boks hermetiske plommetomater
1 ts hot sauce
1 dl vin
1 l fiskekraft - gjerne 0,5 l fiskekraft og 0,5 l blåskjellkraft
1-2 ss salt
1/2 ss kvernet pepper

200 gr torsk, kveite og laks
1 stk sjøkreps til hver
ca 300 gr blåskjell
ca 200 gr reker

Colonialens bouillabaisse – gjøres det slik:

Først kuttes klart alt av grønnsaker; tynne skiver av løk og fennikel, finkutt hvitløk og chilli, sellerirot i små terninger, de ferske tometene i fire eller to. Deretter finner vi frem en stor gryte – godt med olje i gryten (ca 1 dl) – middels til høy temperatur – ha i; hvitløk, løk, fennikel, chilli og sellerirot – surres til møre – ha over ferske tomater, og vin – småputring i ca 5 min. Ha i de hermetiske plommetomatene, hot sauce, fiskekraft, blåskjell-kraft, 1 ss salt og 1/2 ss kvernet pepper – putre i ca 5 min til – smak om du vil ha mer salt og pepper i.

Så skrur vi ned temperaturen til middels mot svak varme da fisk og skalldyr skal kun trekke og ikke koke.

Kutt fisken i fine stykker (ca 0,5 – 1 cm tykke) – blåskjellene vaskes – rekene velger du om du vil renske eller om dere skal ha de i Bouillabaissen med skallet på.

Ha i suppen; stykker av torsk, kveite, laks – trekk to min – ha videre i; sjøkreps, blåskjell – trekk i ca 5-10 min (det er ok når blåskjellene har åpnet seg) – ha til sist i rekene. Klar til servering.

 

Forslag til dandering av dessert

Gryte på bordet:

Hell resten av olivenoljen i Bouillabaissen rett før dere setter gryten på bordet og lar gjestene forsyne seg.

På dyp tallerken:
Ta sjøkrepsen ut av suppen og fordel deretter suppen i dype tallerkener – hell noen dråper med olivenolje rundt i suppen – legg en stk sjøkreps til hver på toppen – server.

Brød og rouille settes på bordet – ny maten!
(ps – rusketallerken og servietter er en nødvendighet til en slik rett)