Asparages og risotto

Anne Lise og Laila 8.4.16

COLONIALEN FETEVARE

Asparges:

2-3 stk asparges pr person

smør

sitron

salt og pepper

-

Bruk en asparges eller potet-skreller til å skrelle de ti nederste cm – pass på at dere ikke skreller for mye av – kun et tynt ytterlag.

-
Deretter kutter vi bort de 2 nederste cm som kan være litt vel bitre og trevlete. Nå kan dere blanchere (raskt oppkok) aspargesene; ha aspargesen i fosskokende saltet vann i 2-3 minutter. Sil av og skyll aspargesene i kaldt vann – la de ligge i rennende kaldt vann til de er avkjølt. Før servering varmes de lett opp i fire ss vann og to ss smør og en klype salt.

-

Risotto:

Oppskrift til 4 pers

400 gr risotto

3 dl hvitvin

4 dl kyllingkraft

4 dl grønnsakkraft

Sjalottløk

Parmesan (prøv å høvle av noen fine skiver til dandering)

Olje og smør

Salt og pepper

Viktig: når man lager risotto kreves det kontinuerlig røring – altså; lager man risotto gjør man ikke noe annet – kun risotto!

-
På denne måten blir det bra risotto:
Fin-kutt sjalottløk – sjalottløk og risotto surres lett i panne med et par spiseskjeer med olje. Hell så over hvitvin – kok inn. Hell over kraft – kok inn. Husk kontinuerlig røring.
Her kan det være naturlig å stoppe prosessen – da den siste biten av jobben med risottoen skjer veldig fort og når den er gjort er det klart for å servere med det samme.

-
Videre:
Hell over kraft og rør den inn sammen med høvlet parmesan og smør – kokes inn på svak varme (svakere varme enn prosessen over)– nå skjer ting fort – risottoen setter seg raskt – smak til med salt og pepper – viktig at risottoen ikke går for langt (dvs at den ikke blir overkokt – det skal være litt motstand igjen i risen).
Når risottoen er ferdig – skal være litt ”væskete” og ikke innkokt som risengrøt – om det skulle skje så rør inn litt vann for å oppnå riktig konsistens igjen.

-
Forslag til dandering 

Bruk en dyp skål. En god skje(sleiv) med risotto i bunnen av skålen – dander asparges og parmesan over. Kan være godt å server noe brød og olje til – om ønskelig.
Risotto er en mektig rett og våre porsjoner er rikelige så server gjerne i to omganger til de som klarer mer enn en god skje(sleiv).